Kaj bi morali in kaj ne smete storiti po masaži

Masaža
 

Po masaži je telo sproščeno, mehko in prožno. Um se umiri in lahko postanete rahlo zaspani. Velikokrat se teh občutkov in dejstva kako zelo drugače se po masaži počutite zaveste šele, ko zapustite masažno mizo. Da bi podaljšali te občutke in maksimalno izkoristili blagodejne učinke masaže, sem vam pripravil nekaj nasvetov, kaj bi morali in kaj ne smete storiti po masaži, da bi dosegli kar najboljši učinek.


Pijte vodo!

Sodoben način življenja in onesnaženost okolja povzročajo nalaganje toksinov v naše telo. Masaža pomaga povečati pretok krvi in limfe ter tako pospeši izločanje nekaterih toksinov iz našega telesa. Zato se pogosto zgodi, da morate po masaži na stranišče. Da bi pomagali telesu pri procesu razstrupljanja, je po masaži priporočljivo popiti kozarec vode ali dva več kot običajno. Vsekakor pa se nekaj ur po masaži izogibajte pitju pravega čaja, kave, gaziranih pijač, sirupov in seveda alkohola.


Privoščite si lahek obrok

Lačni po masaži? Nič nenavadnega. Masaža spodbudi vse telesne funkcije, tudi prebavni sistem. Brez slabe vesti si po masaži privoščite nekaj lahkega in zdravega. Vsekakor pa odsvetujem velik obrok tik pred masažo, saj zna biti zelo neprijetno ležati na trebuhu s polnim želodcem, medtem, ko nekdo pritiska na vas. Priporočam lahek prigrizek vsaj uro pred masažo.


Privoščite si toplo kopel ali savno

Kaj je boljšega od toplega občutka kopeli ali savne? Namakanje v topli vodi omogoča telesu popolno sprostitev. Dodajte še nekaj kopalne soli z zelišči ali eteričnimi olji, ki bodo še bolj pripomogla k sprostitvi ter lajšanju bolečin. Eterična olja se skozi kožo absorbirajo in blagodejno vplivajo na telo, topla voda pa razširi žile in poveča krvni pretok. Če nimate možnosti za kopel, bo topel tuš tudi zadostoval. Voda naj bo prijetno topla. Vročo vodo po masaži odsvetujem, saj še poveča vnetja.

Kako pa je z uporabo savne? Savna pred masažo bo pomagala sprostiti mišice, po masaži pa vam bo pomagala, da bo vaše telo lažje izločilo toksine.


Izogibajte se stresu

Naši predniki so se vsak dan srečevali z življenjsko nevarnimi situacijami, ob čemer sta se sproščala hormona kortizol in adrenalin, ki sta povzročila hitrejše bitje srca in dotok energije v telo in možgane. Mišice so se napele, povečalo se je nastajanje holesterola, encimi v krvi so povzročili, da se je ta zgostila in v primeru poškodb hitreje strdila. Sproščati so se začeli endorfini, telesu lastna protibolečinska pomoč, poraba kisika se je povečala.  Danes ostajajo naši fizični odzivi na stres enaki in lahko sprožijo infarkt, kap, raka, želodčne razjede in Alzheimerjevo bolezen. Zakaj? Konstantni stres dolgoročno povzroča, da postanejo presežki hormonov zelo strupeni za vse organe in sprožijo vnetne procese v telesu.

Zato skušajte z masažo, savno, športom, sprostilnimi tehnikami in zdravo prehrano zavestno vplivati na stres in ga zmanjšati.


Vzemite si čas za počitek

Po masaži ne priporočam nobene intenzivne telesne aktivnosti! Nikakor ne priporočam vadbe ali težjega fizičnega dela, saj lahko privede do poškodb. Ne pozabite, da so bi le vaše mišice pravkar manipulirane in potrebujejo čas, da si opomorejo. Najbolje je, da z vadbo in težjimi fizičnimi opravili počakate od 12 do 24 ur. Če že morate telovaditi, naj bo vadba zmerna, priporočam lahek tek ali sprehod. Po masaži so mišice sproščene, počutite se mirno, zato, če imate le možnost, si za masažo rezervirajte čas takrat, ko veste, da boste lahko šli po masaži domov. Udobno se namestite, privzdignite noge in počnite nekaj, ob čemer se boste dobro počutili in vam bo pomagalo podaljšati občutek ugodja masaže. Prav zgoraj našteto je največja prednost masaže na domu.

 

Andrej Potrata
Andrej Potrata