Kdaj je najboljši čas za športno masažo?

Masažo je priporočeno načrtovati glede fazo treninga, intenzivnosti treninga in razpoložljivega časa.

Predvsem je pomembno, da je frekvenca masaž stalna in sicer vsaj enkrat na mesec, saj bomo tako z masažo dosegli, da mišice ne bodo napete, da bo tkivo prekrvavljeno in da se bodo odpadni produkti iz mišic hitreje izločili. Hkrati pa bomo z masažo poskrbeli tudi za večjo prožnost tkiv, zaradi česar se bodo zmanjšale tudi možnosti poškodb.

Koliko časa pred tekmo moram na masažo? 

– Najbolje je masažo načrtovati 4-7dni pred tekmo. V tem času se priporoča masaža globokih tkiv, s katero se sprosti napetost, ki se je nabirala skozi treninge. Tako bo telo imelo tudi dovolj časa, da si opomore po tako intenzivni masaži in da se mišice ponovno prilagodijo.

– 1-2 dni pred tekmo se izvaja bolj blaga masaža, sprostilna, klasična masaža z eteričnimi olji za poudarjen učinek. Fokus je na raztezanju in sproščanju mišic.

– Tik pred tekmo se poslužujemo hitre in ne pregloboke masaže. S to masažo tkiva ogrejemo in spodbudimo cirkulacijo. Tako ogreta tkiva so tudi manj nagnjena k poškodbam.

– Masaže med tekmo so običajno zelo hitre, nekaj minut. Pripomorejo k lajšanju bolečine in napetosti ter povečujejo mobilnost.

Kdaj na masažo po tekmi? 

–      Takoj po tekmi, še posebej, če gre za visoke obremenitve, kot so teki na dolge razdalje in pri raznih vzdržljivostnih športnih, so mišice navadno zelo boleče, občutljive in vnete, zato športna masaža ni priporočljiva in si raje privoščite sprostilno. Športna masaža bo bolj učinkovita vsaj 24 ur po dogodku, ko se bodo vaše mišice že malce umirile in jih bo maser z masažo globokih tkiv pripravil, da se boste lahko čim hitreje vrnili v trenažni proces.

Po vsaki masaži je priporočljivo piti veliko vode, saj pomaga pri hitrejšem izločanju toksinov. Mišice potrebujejo tudi nekaj časa, da si opomorejo in se prilagodijo. Navadno 2-3 dni po intenzivni masaži, čutimo bolečine. Zato je pomembno, da pri načrtovanju masaže veste, kako vaše telo reagira nanjo, saj boste le tako našli za vas najboljši termin.