Pozitivni učinki masaže za športnike

Masaža športnikovProfesionalni športniki in njihovi trenerji že desetletja prisegajo na masažo, zato so maserji sestavni in obvezni del športnega kolektiva. V zadnjem času so bile izvedene številne študije, ki so raziskovale vplive masaže na športnike. S pomočjo znanstvenih metod so potrdili, da masaža izjemno pozitivno vpliva na psihofizične sposobnosti, zato masaže ne priporočajo samo profesionalnim športnikom, ampak vsem, ki so udeleženi v rednem programu vadbe. Po podatkih ameriškega združenja 'Massage Therapy Association', masaža deluje na izboljšanje učinkovitosti na sploh, zmanjšuje bolečine, preprečuje poškodbe, spodbuja osredotočenost in skrajša čas okrevanja. Pri masaži gre v bistvu za mehanski odziv, kot posledico premikanja in pritiskanja na mišico in ostala tkiva ter refleksni odziv živcev na stimulacijo.


Fiziološki učinki masaže

Masaža med drugim vpliva tudi na srčno-žilni sistem. Širi žile in pospešuje cirkulacijo. Spodbuja venski pretok krvi ter tako pomaga, da v tkiva pridejo hranilne snovi in svež kisik, hkrati pa pospešuje izločanje odpadnih snovi in toksinov. Masaža deluje tudi zelo sproščujoče in pomirjujoče, zato se med in po masaži zniža tudi srčni utrip. Še izrazitejši so pozitivni učinki masaže na mišični sistem. Povečana in izboljšana prekrvavitev pomaga razbremeniti napetost v mišicah, zmanjša bolečine, gradi mišice in pospeši okrevanje. Sproščene mišice so tudi bolj gibljive in prilagodljive. Vsi ti pozitivni učinki masaže tako pripomorejo k boljšim športnim rezultatom. Masaža prav tako zmanjšuje vnetja in spodbuja rast novih mitohondrijev, pomembnih celičnih organelov, ki so zadolženi za pretvarjanje glukoze s pomočjo kisika v energijo, ki jo telo koristi med vadbo.


Psihološki učinki masaže

Šport ne zahteva samo fizične, ampak tudi psihično moč. Sposobnost osredotočanja na nalogo lahko vpliva tudi na rezultat, kot na primer pri gimnastiki, rokometu, borilnih veščinah, smučanju,… Z masažo aktiviramo parasimpatični živčni sistem ter tako poskrbimo za sprostitev in hkrati zmanjšamo stres, napetost in tesnobo. Ravni dopamina in serotonina se povečata, zmanjša pa se raven kortizola, ki je neposredno povezan s stresom. Občutek sproščenosti spodbuja tudi osredotočenost, ki je potrebna med intenzivnimi treningi in tekmami.


Tipi masaž za športnike

Kot športnik ali rekreativec, boste imeli veliko več od terapevtske ali športne masaže, kakor od klasične in nežne masaže. Vendar pa športna in terapevtska masaža nista najbolj prijetni. Športna masaža je izjemno intenzivna, vključuje raztezanje in ostale pristope, ki se prilagajajo glede na specifiko športa. Športno masažo lahko koristite ali pred treningom, saj boste z njo odlično ogreli mišice ali po treningu, ko bo vaše mišice sprostila, jim povečala prožnost in zmanjšala bolečino. Masaža globokih tkiv z močnejšim pritiskom na plast mišic in drugih globokih tkiv deluje na točno določeno težavo, odpravlja napetost in trigger točke. Zaradi delovanja masaže na globoka tkiva morate biti pripravljeni, da bo tovrstna masaža pustila občutek bolečine do nekje dva dni po masaži.
 

Kako si organizirati masažo?

Občasna masaža je sicer dobra, vendar vam ne bo dala enakega učinka kakor redno načrtovana masaža. Tudi masaža se, kakor vadba, akumulira. Bolj redno kot boste hodili na masažo, večji učinek bo le ta imela na vaše telo. Vzemite jo kot preventivo. Masaža se priporoča enkrat tedensko, če intenzivno trenirate. Rekreativnim športnikom in ostalim z aktivnejšim življenjem ali stresno službo, pa se masaža priporoča dvakrat mesečno, da bi kar se da izkoristili njene pozitivne učinke. Glede na to, da sta športna in terapevtska masaža precej intenzivni ter po njih lahko še dva dni občutite bolečine, kakor po napornem treningu, si je priporočljivo načrtovati masažo 5 dni pred tekmovanjem ali napornejšim treningom. Najbolje je, če greste na masažo na dan počitka, da se bo vaše telo še hitreje regeneriralo. Po tekmi ali večjem naporu je priporočljivo, da izkoristite lažjo masažo, ki jo običajno organizator ponudi na samem dogodku. Masaža bo spodbudila krvni obtok in vam pomagala, da se boste sprostili. S svojim terapevtom pa je najbolj optimalno da načrtujeta masažo v roku 72ih ur po tekmi ali večjem naporu. Tako profesionalni športniki kot rekreativci, če želijo izboljšati svoje psihofizične sposobnosti, želijo biti bolj učinkoviti, se hitreje regenerirani in imeti manj poškodb, bi morali poleg treningov, počitka in prehrane, načrtovati tudi čas za masažo. Masaža deluje kot preventiva pred poškodbami ali kot učinkovito sredstvo za sanacijo poškodb in zmanjševanje bolečin. Pomagala vam bo, da se boste na splošno počutili bolje.


American Massage Therapy Association navaja, da masaža na športnike vpliva na več načinov:

  • zmanjša napetost mišic,
  • omogoča nadziranje mišičnega tonusa,
  • sprošča,
  • poveča obseg gibanja v sklepih,
  • zmanjšuje mišično togost in bolečine,
  • ob rednem izvajanju pomaga pri preprečevanju poškodb,
  • pripomore k športni uspešnosti,…

 


Andrej Potrata
Andrej Potrata