Zakaj nogometaši enostavno obožujejo masaže?

Nogometaši so izjemno nagnjeni k poškodbam. Med tekmovalnim obdobjem so pogostejše akutne poškodbe, medtem ko v pripravljalnem obdobju prednjačijo  preobremenitvene poškodbe. Največ poškodb se zgodi na spodnjih okončinah, prevladujejo pa nategi mišic ter nategi ali natrganja sklepnih vezi. Čeprav so nekatere poškodbe, še posebej tiste, ki nastanejo zaradi udarcev, neizogibne, se lahko z dobro masažo športniki izognejo marsikateri težavi.

Če gledamo s fiziološkega vidika, masaža pozitivno deluje na vse dele telesa. Dotik pri masaži sproži izločanje endorfinov, hormonov, ki delujejo kot analgetiki in blažijo bolečino. Prav tako je masaža povezana s povečanjem še enega hormona, oksitocina. Pri masaži se krvne žile in kapilare razširijo, pride do vazodilatacije arteriol, zaradi česar se pospeši krvni obtok in dotok kisika, ki sta zelo pomembna za zdravo delovanje celega telesa.

Masaža po športni aktivnosti pripomore k zmanjšanju vnetja mišic, povečanju gibljivosti in k hitrejšemu izločanju in presnova odpadlih produktov metabolizma v venskem in limfnem sistemu kot so CO2, mlečna kislina, urea,…

Masaža ima neposreden blagodejni vpliv na mišice, izboljša mišično moč in propriorecepcijo, kar je zelo pomembno pri okrevanju in pripravi na nadaljnje športne aktivnosti, za katere so ključne prav sproščene in prožne mišice. Masaža tudi zmanjšuje anksioznost in niža krvni tlak. Celo telo se popolnoma sprosti, masirana oseba se dobro počuti, kar se odraža tudi na psihični ravni.

Ker se telo med masažo sprosti, je delovanje parasimpatičnega sistema povečano. Parasimpatični sistem deluje izven našega nadzora in opravlja veliko pomembnih akcij pri pomembnih življenjskih funkcijah, kot so prebava in odstranjevanje odpadkov. Stopnja stresnega hormona, kot je kortizol, se med masažo zmanjšuje, raven hormonov, ki pozitivno vplivajo na naše telo, na primer oksitocin, se znatno poveča.

Pri masiranih osebah se poveča raven  živčnih prenašalcev centralnega živčnega sistema, kar blagodejno vpliva pri depresivnih stanjih in stresnih situacijah. Masaža lahko sprošča ali stimulira živčni sistem. S počasnimi, rahlimi in ritmičnimi gibi živce sproščamo, z močnimi gibi in prijemi, ki jih uporabljamo krajši čas, pa jih spodbujamo. Z masažo stimuliramo parasimpatični avtonomni živčni sistem in s tem povzročamo sproščanje in zmanjšujemo nespečnost. Velika terapevtska vrednost masaže se kaže tudi pri lajšanju težav stresa, depresije, tesnobe, pretrujenosti in s tem povezanih težav. Z masažo lahko zmanjšamo tudi mentalno utrujenost, povečamo koncentracijo ter pospešimo hitrost razmišljanja in odzivnosti.